Åpenhetserklæring

 Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger etter Åpenhetsloven 

1. Istrail Gruppen AS («Istrail») 

    Istrails virksomhet omfatter produksjon og salg av transportutstyr for veitransport (påbygg og tilhengere), med virksomhet i Norge, Sverige og Polen (produksjon). 

    Istrail Gruppen AS er morselskap i konsernet Istrail Gruppen («Istrail»). Istrail Gruppen AS eier datterselskapene Istrail AS (Sandefjord), Istrail Sp.zo.o (Golub-dobrzyn i Polen) og Istrail Holding AB (Sunne). Istrail Holding AB har ett datterselskap i Sverige. 

    Istrail er en del av en omfattende leverandørkjede. Påbyggene monteres på kjøretøyer levert av produsenter av lastebiler. Både påbygg og tilhengere produseres av Istrail selv i Polen og i Sandefjord. Men både materialer og komponenter kjøpes fra et stort nettverk av leverandører. 

    Styret i Istrail Gruppen AS har sammen med daglig leder i selskapet det overordnede ansvaret for Istrails virksomhet. «Zero Mindset» er en grunnmur i Istrails strategi, hvor styret kommuniserer at det skal sikres en ansvarlig forretningspraksis som ivaretar menneske- og arbeidstakerrettigheter, samfunn og miljø. Istrail skal ha gjennomgående rutiner for arbeid med å redusere risiko for negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, slik at dette innarbeides i den ordinære forretningsdriften. Istrail vil tydeliggjøre virksomhetens forpliktelser i henhold til prinsippene i OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Våre forventninger på menneskerettsområdet stilles til ansatte i hele virksomheten, forretningspartnere, underleverandører og andre parter som har en direkte tilknytning til selskapets virksomhet. 

    Til tross for at det nedenfor konkluderes med at det ikke foreligger risiko for negative konsekvenser eller brudd på arbeids- og menneskerettigheter, gjennomfører Istrail likevel forbedringstiltak innenfor dette området, herunder fokus på Åpenhetsloven inn i kunde- og leverandørrelasjoner samt inn i avtaler. Dette gjøres med det formål å opprettholde kontinuerlig fokus på forbedring og sikre et høyt nivå av overholdelse av arbeids- og menneskerettigheter. 

    2. Arbeidet med Åpenhetsloven 

    2.1 Informasjonsplikt 

    Åpenhetsloven, som ble vedtatt i 2021 og trådte i kraft i 2022, skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. 

    Virksomheter som er omfattet av åpenhetsloven har en informasjonsplikt. Åpenhetsloven innebærer at enhver kan be om informasjon om hvordan bedriften håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser ved sin drift for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Istrail har ikke etablert egne varslingssystemer for interne og eksterne meldinger vedrørende Åpenhetsloven. Selskapets e-postadresse, istrail@istrail.com, som er publisert på selskapets nettside anvendes for alle henvendelser relatert til Åpenhetsloven. 

    2.2 Kartlegging av risiko 

    Istrail er fra 1. juli 2022 underlagt åpenhetslovens bestemmelser om aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, plikt til å redegjøre for aktsomhetsvurderinger og krav til å gi informasjon om hvordan virksomheten håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser. Istrail publiserte sin første redegjørelse i juni 2023. Istrail har siden da gjort en dypere kartlegging av leverandørkjeden samt utført risikobaserte aktsomhetsvurderinger. 

    3. Aktsomhetsvurderingen 

      I Norge ivaretas de fleste rettigheter vedrørende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold gjennom lovgivning. Disse rettighetene er strengt regulert i Norge. Istrails salgsselskap er lokalisert i Norge og Sverige og kundene er deretter i all hovedsak skandinaviske kunder med noe innslag av andre EU-land. Istrails fabrikasjonsselskap er lokalisert i Polen og leverandørene er i hovedsak basert i Polen, ofte som datterselskaper av sentrale skandinaviske eller EU baserte selskaper. I vurderingene som er gjort på norske selskap er det sett hen til selskapenes egen vurdering av Åpenhetsloven. For EU baserte selskaper er vurderingene gjort basert på selskapenes tilnærming til bærekraft, hvor EU har et omfattende regelverk. 

      Aktsomhetsvurderingene skal stå i forhold til virksomhetens størrelse, og Istrail har hatt en risikobasert tilnærming til aktsomhetsvurderingene. Risikodrivere er typisk land/geografi, bransje og produkt. Der hvor man finner røde flagg skal tiltak settes inn. 

      Istrail har vurdert de kunder som utgjør >1% av total omsetningen for 2023. Totalt 644 kunder er inkludert i utvalget, hvorav 39 kunder har en slik omsetning som angitt over. Av disse kundene har rundt 74% tilgjengelig på side nettsider vurderinger og redegjørelser basert på Åpenhetsloven eller en bærekraftsvurdering og/eller retningslinjer. Disse vurderes som tilfredsstillende. 

      Istrail har vurdert de leverandører som utgjør >1% av kostnadsbasen for 2023. Totalt 1305 leverandører er inkludert i utvalget, hvorav 51 leverandører har tilstrekkelig kostnadsbase. Av disse leverandørene har rundt 40% tilgjengelig på side nettsider vurderinger og redegjørelser basert på Åpenhetsloven eller en bærekraftsvurdering og/eller retningslinjer. Istrail har delvis basert sine konklusjoner på disse bærekraftsvurderingene. 

      I arbeidet med Istrails leverandører, kunder og Åpenhetsloven fokuseres det på hvilke negative konsekvenser som kan være mest relevant for Istrail. Dette kan være spesifikke bransjer som anses å ha middels til høy risiko samt overholdelse av rettigheter, herunder retten til personvern og likestilling. 

      Istrail har i sine undersøkelser og vurderinger ikke avdekket faktiske negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i 2023. 

      Det er imidlertid risiko for negative konsekvenser i verdikjeden, først og fremst hos underleverandører lenger ned i verdikjeden, samt kunder. Det jobbes kontinuerlig med aktsomhetsvurderingene slik at dette i tilstrekkelig grad blir kartlagt. 

      Det skal fremover også fokuseres på intern opplæring i forhold til Åpenhetsloven og de krav som ligger på Istrail – både internt og eksternt. 

      4. Tiltak 

        Istrail forplikter seg til å nøye følge opp risikoområder som kan medføre vesentlige negative konsekvenser eller bryte med arbeids- og menneskerettigheter. Når slike forhold oppstår, vil vi ta egnede tiltak for å stoppe, forebygge eller begrense negative konsekvenser. Vi vil overvåke implementeringen og resultatene av disse tiltakene, kommunisere med berørte parter og bidra til gjenoppretting der det er nødvendig. 

        Gjennom våre generelle kvalitetsrutiner gjøres vurderinger og kartlegging av risiko for negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i verdikjeden. 

        Istrail vil fremover utvikle og forbedre rutinene for aktsomhetsvurderinger og arbeidet med å forebygge og hindre negative konsekvenser. Blant annet vil kartleggingen av potensielle negative konsekvenser hos underleverandører bli intensivert. 

        5. Avsluttende bemerkninger 

        Ut fra en totalvurdering, vurderes våre leverandører, kunder og samarbeidspartnere å ha en lav risiko for brudd på arbeids- og menneskerettigheter. Det er så langt ikke avdekket noen brudd som ikke er løst. 

        Arbeid med Åpenhetsloven er et kontinuerlig arbeid, og oppfølging og tiltak vil bli løpende vurdert. 

        Etterlevelse av Åpenhetsloven er forankret i Istrails styre. Denne redegjørelsen er også signert av styret. 

        Denne redegjørelsen publiseres på Istrails hjemmeside.